Λίγα λόγια για

τα ρόδια της Ερμιόνης.


Τα ρόδια στην περιοχή της Ερμιόνης καλλιεργούνται συστηματικά εδώ και περίπου έναν αιώνα. Είναι από τις παλαιότερες οργανωμένες δενδροκαλλιέργειες στην Ελλάδα. Το ξηροθερμικό κλίμα της περιοχής της Ερμιονίδας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εδάφους είναι αυτά που κάνουν τα Ρόδια της Ερμιόνης ξεχωριστά.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Ροδιού της Ερμιόνης είναι η πολύ γλυκιά γεύση και ο αφράτος σπόρος τους.
Η περιοχή της Ερμιόνης μέχρι το 2005 ήταν η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που γινόταν συστηματική καλλιέργεια ροδιών.



«Οι αρχαίοι πρόγονοι μας θεωρούσαν το ρόδι σύμβολο ευγονίας, αλλά και σύμβολο του κάτω κόσμου. Στην Ερμιόνη στη γιορτή της Δήμητρας και της Κόρης έρχονταν προσκυνητές από πολλά μέρη να γιορτάσουν το μέγα γεγονός της μαγικής ένωσης της Περσεφόνης με τον Πλούτωνα. Το φαράγγι του Καταφυκιού είναι το άνοιγμα που με το άρμα του οδήγησε την Κόρη στον Κάτω Κόσμο.
Ροδιές αναφέρουν οι περιηγητές κατά τον 17ο και 18ο αιώνα σε πολλά παράλια μέρη της χώρας μας. Ο διάσημος Οθωμανός περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπή θαυμάζει το 1668 τις ροδιές της Αργολικής γης.
Στην Ερμιόνη υπήρχαν ροδιές στα περιβόλια που ποτίζονταν από πηγές, όπως στις Περιβόλες του Βούλγαρη( παλαιό κτήμα Οθωμανού γαιοκτήμονα) και του Ζωγράφου, στον κάμπο των αγίων Αναργύρων. Τον 20αι.(1910-1950) δημιουργήθηκαν πολλά περιβόλια με μαγκανοπήγαδα με κύρια παραγωγή εσπεριδοειδή και ρόδια. Από τα πρώτα περιβόλια με ροδιές ήταν του Κόντου και Κανέλλη στα Ποτόκια.
Η ροδιά με το πέρασμα του χρόνου εγκλιματίστηκε στους κάμπους της Ερμιόνης και έδωσε τα γλυκά και σαν αίμα ρόδια Ερμιόνης που φέρουν μέσα τους τον μύθο και την ιστορία του τόπου μας. Είναι μοναδικά, δέντρο και καρποί , και , όταν οι ροδιές μας μεταναστεύουνε σε άλλους μακρινούς τόπους, σε άλλα κλίματα, σε αλλά εδάφη, αλλάζουν συμπεριφορά.
Μετά τη δεκαετία του 1950 και αφού τα μαγκανοπήγαδα αντικαταστάθηκαν από τις πετρελαιομηχανές και αργότερα τις γεωτρήσεις, η καλλιέργεια τις ροδιάς επεκτάθηκε και δημιουργήθηκαν πολλά περιβόλια με κύρια παραγωγή τα ερμιονίτικα ρόδια. Αξιοσημείωτο είναι ότι η καλλιέργεια της Ροδιάς στην Ερμιόνη ήταν η μοναδική συστηματική καλλιέργεια ροδιάς σε όλη την Ελλάδα και συνεχίζει να έχει τα πιο γλυκά και νόστιμα ρόδια μοναδικής καλλιέργειας. »

Απόσπασμα κειμένου του συγγραφέα και ερευνητή Βασίλη Γκάτσου.